Produkty, które osłabiają włosy

Zdrowe i piękne włosy to nie tylko godziny spędzone na zewnętrznej pielęgnacji. Ich kondycja zależy przede wszystkim od tego, w jaki sposób się odżywiamy.

Lekarze informują, że każdy nadmiar i niedobór witamin oraz pierwiastków, ma nieodpowiedni wpływ na stan włosów. Może się zdarzyć, że sami doprowadzamy do osłabienia włosów, poprzez to, co jemy w nadmiarze.

Co należy ograniczyć, a co wyeliminować? Jedzenie typu fast food i żywność przetworzona, to źródło nasyconych tłuszczów zwierzęcych oraz cukru. Nadmiar słodyczy i złych tłuszczów w organizmie, nie tylko osłabia jego funkcjonowanie, ale też działa niszcząco na włosy.

Mogą one częściej się przetłuszczać, a na skórze głowy pojawia się łupież. Nieodpowiednie jest też spożywanie dużych ilości czarnej herbaty i mocnej kawy, gdyż wypłukują one żelazo, które odpowiada za dostarczenie tlenu do komórek.

Warto ograniczyć też alkohol, białe pieczywo oraz szczaw, które wpływają negatywnie na przyswajanie mikroelementów.