Białko – ratunek dla włosów

W pielęgnacji włosów, często zapominamy, jak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Włosy zbudowane są m.

in. z białka, dlatego tak istotne dla zdrowia jest jego uzupełnianie.

Proteiny, tworzące wszystkie żywe organizmy, konieczne są również w funkcjonowaniu ciała człowieka. Co najlepiej jeść, aby włosy były lśniące, grube i szybciej rosły? Dobrymi źródłami białek są mięsa, ryby, sery, jajka, produkty mleczne.

Duże ilości protein są obecne również w roślinach strączkowych, produktach zbożowych oraz orzechach. Składniki odżywcze, czerpane z natury są najlepiej przyswajalne, dlatego też można uzyskać efekty poprawy kondycji włosów w krótkim czasie.

Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że białka nie mogą być też jedynym źródłem energii, dostarczanej do organizmu. Ich ilości powinny być dostosowane do trybu życia jednostki.

Warto dbać o zbilansowaną dietę, posługując się np. piramidą zdrowego żywienia.

Właściwa ilość protein, utrzyma w zdrowiu nie tylko włosy, ale i cały organizm.